HTML

Pénzügyi intézmények jogsértéseivel szemben

A pénzügyi intézmények által elkövetett jog- és törvénysértések, precedens határozatokkal, állásfoglalásokkal. Jogosulti kötelezettségszegések, jogalap nélküli szerződés felmondások. Peres ügyek, nyílt levelek, média megjelenések, beadványok. Lobbi a pénzintézekre vonatkozó törvények szigorításáért.

Friss topikok

Linkblog

2011.06.09. 09:29 megmondja

Tüntetés a bankok túlkapásai ellen

Miért kell az utcán érvényt szereznünk jogainknak a bankok túlkapásai miatt?

 

Nem vagyok sem gazdasági, sem jogi szakember, de igyekeztem kideríteni, miként alakulhatott úgy az életünk, hogy családok százezreit fenyegeti az otthonuk elvesztésének - nagyon is valós - veszélye.

 

2004-2005 körül a korábbi államilag támogatott forint alapú hitelek korlátozásai miatt - mivel óriási költséget jelentettek a költségvetésre nézve -, azok helyett nagy számban kezdett a lakosság deviza, első sorban CHF- hiteleket felvenni. 2008 őszén a gazdasági válság - amit nem mellékesen a bankok idéztek elő és korai szakaszában jelzálogpiaci válságnak hívtunk - hatására a CHF, mint stabil és biztos befektetési lehetőség nagyon keresett, így drága lett. Ez az egyik oka a devizahitelek törlesztő részleteinek emelkedésének. A másik ok az, hogy a bankok megemelték a hitelek kamatait. Tették ezt annak ellenére, hogy a svájci jegybank - amint beütött a krach - szinte azonnal nulla közelébe csökkentette a CHF alapkamatát. Ezt azért voltak kénytelenek megtenni, mert nem érdekük tönkretenni a devizájukban eladósodott hiteleseket. A CHF hitelek mögött gyakorlatilag nincs egyéb fedezet, mint a felajánlott ingatlant terhelő - értékpapírt megtestesítő - jelzálogjog. Ha a sok CHF-ben eladósodott hiteles bedől, összeomlik az ingatlanpiac és nem lesz fedezet a CHF hitelek mögött. Ez a folyamat beláthatatlan következményekkel járna a svájci gazdaságra nézve. Saját bevallása szerint is kifejezetten azért csökkentette a svájci jegybank a CHF alapkamatát, hogy mentse a devizájában eladósodott adósokat. Ha ezt a csökkenést a magyar bankok beárazzák a termékeikbe, nem kerülünk a jelenlegi helyzetbe. Nem tették. Jobbnak látták a kockázatok növekedésére fogva magasan tartani a kamatokat. A kockázatok, forrás költségek növekedése a bank rosszul kihelyezett hiteleinek következménye, az a fizető adósokra nem ráterhelhető, még akkor sem, ha az szerepel a hitelszerződésben, mint költségnövelő tényező. A jelenlegi helyzet oda vezetett, hogy a bankok semmiért nem vállalják a felelősséget. Ez olyan aránytalanságot eredményez a szerződésekben melyeket semmisnek kell tekinteni. Nem az én véleményem, hanem ombudsmani, alkotmánybírósági vizsgálat alapján.

 

2008 óta három kormánynak (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Orbán Viktor) lett volna lehetősége rendezni a helyzetet. Nem tették. Évek telnek el megoldás nélkül és nincs kilátásban érdemi, pozitív változás. A jelenlegi kormány az adósok kárára vélhetően megegyezett a bankszövetséggel. Évi ~300.000.000.000Ft-ért cserébe nem tesznek valódi lépéseket. Inkább az adósokat hibáztatva, a társadalmat megosztva, látszat-intézkedésekkel maszatolják a dolgot.

 

Ettől függetlenül vannak lehetőségeink érvényt szerezni a tisztességes szerződéshez való jogunknak. Ennek módszerei lehetnek demonstrációk, érdemi tájékoztatás, pertársaságok, szervezett engedetlenség, stb. ...

 

Indulásnak szeretnék minden érdekelt és szolidáris embert meghívni a kilakoltatási moratórium lejártának napjára időzített tüntetésre 2011. 07. 01.-én 18 órára a Kossuth térre.

http://www.facebook.com/event.php?eid=158998200832491

 

Domaszék,

2011. 06. 08.

Bán Tamás

 

1 komment

Címkék: hitel behajtás fogyasztóvédelem demonstráció követelés jelzálog tartozás kilakoltatás jogalkotás szerződésszegés moratórium jogérvényesítés törvénykezés jogmegóvás marasztalás túlterjeszkedés záloghitelező


A bejegyzés trackback címe:

https://jogsertesek.blog.hu/api/trackback/id/tr972969882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bántom 2011.07.03. 15:35:00

Nagyon szépen köszönjük a felhívás megosztását!
süti beállítások módosítása