HTML

Pénzügyi intézmények jogsértéseivel szemben

A pénzügyi intézmények által elkövetett jog- és törvénysértések, precedens határozatokkal, állásfoglalásokkal. Jogosulti kötelezettségszegések, jogalap nélküli szerződés felmondások. Peres ügyek, nyílt levelek, média megjelenések, beadványok. Lobbi a pénzintézekre vonatkozó törvények szigorításáért.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.21. 15:02 megmondja

A kezesség

A kezesség a kötelem biztosítéka: garancia arra, hogy az adós teljesítse kötelezettségét, a hitelező egyik fajta biztosítása az adós fizetésképtelensége esetén. Személyi jellegű, kötelmi jogi (in personam) biztosíték.  Járulékos kötelem (obligatio accessoria), a főkötelem (obligatio principalis) teljesítését biztosítja azáltal, hogy a kezes a főadós (debitor/reus principalis) nemteljesítése esetére kötelezettséget vállal a főadósi kötelem megvalósítására. A kötelem teljesítését garantálja azáltal, hogy megsokszorozva az adóst személyi biztosítékkal növeli a hitelező követelésének fedezetét. A kezesség mindig járulékos kötelem (a főkötelem járuléka, accessio-ja), ebből következik, hogy a kezes nem lehet többre kötelezve, mint a főadós (kevesebbre viszont igen). Ha a főkötelem bármilyen okból megszűnik, a kezes automatikusan szabadul (ipso iure liberatio). A főadóst megillető exceptio-kra a kezes is hivatkozhat. A kezesség nemcsak stipulatio-s, hanem bármilyen más kötelem biztosítására szolgálhat. A kezesség nem személyhez tapadó kötelem, így időbeli korlátozás nélkül átszáll a kezes örököseire.

A hitelező köteles előbb a főadóson megkísérelni a tartozás behajtását, és csak ennek sikertelensége esetén fordulhat a kezesek ellen a hiányzó összeg erejéig. Bármelyik kezes kérésére a tartozás megoszlik a fizetőképes kezesek között. Az egyetemlegesség azonban még ekkor is fennmarad (mivel ha a hitelező valamelyik kezestől nem kapná meg teljes egészében a ráeső részt, a hiányzó összeget behajthatja a többi kezesen).

 

Szólj hozzá!

Címkék: garancia hitel szerződés kölcsön adósság követelés tartozás törlesztés joggyakorlat fizetési késedelem végrehajtás kezes jogmegóvás


A bejegyzés trackback címe:

https://jogsertesek.blog.hu/api/trackback/id/tr422758961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása